Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Globusgevoel/Brok in de keel

U bent waarschijnlijk terecht gekomen op deze pagina omdat u nog steeds geen oplossing gevonden heeft voor uw klachten op het borstbeen of borstkasstreek. Deze klachten worden wel Globusklachten genoemd: u ervaart onder andere een brok in de keel. Dit Globusgevoel kenmerkt zich door klachten op, en in de borstkas.

Herkent u zich in de volgende situatie?

Heeft u pijn op de borst maar geen hartklachten? Bent u bij uw huisarts geweest voor controle op hartklachten, bij de longarts vanwege benauwdheidklachten, hyperventileren of het slecht kunnen ademen, bij de neuroloog vanwege slapende of tintelende armen of handen en bij de internist omdat u waarschijnlijk problemen ervaart met slikken of het ervaren van slokdarmkramp?

Ervaart u op sommige spanningsverhogende momenten waarbij u stress voelt, een heftig gevoel van emotie (zoals het gevoel voorafgaand aan huilen) of het ervaren van een brok in de keel, terwijl er eigenlijk geen directe aanleiding of verdriet aanwezig is? Maar is er geen medische oorzaak aangetroffen?

Dan is er mogelijk sprake van het Globusgevoel. Dit gevoel wordt onder andere veroorzaakt door het afklemmen van een zenuwbundel die onder de borstkasspieren doorloopt gecombineerd met het verkorten en verkrampen van ademhalingsspieren.

Afklemming van deze zenuw heeft tot gevolg dat het strotklepje zich sluit, de halsspieren aan de voor,- en zij/achterkant van de hals verkrampen waardoor ademtekort, hoog ademen, benauwdheid, gevoel van emotie, slecht slikken of het voelen van het voelen van opkomend maagzuur, kan ontstaan. Daarnaast is het mogelijk dat u een beklemmend gevoel rond de borstkas, een stekende en scherpe pijn rond het borstbeen, een zwaar gevoel in de schouders en arm, of een tintelend of slapend gevoel in een of meerdere vingers of hand kunt ervaren.

De behandeling

Gedurende de Intake wordt goed uitgevraagd of er geen medisch aantoonbare oorzaak voor uw klachten aanwezig is. Bij twijfel wordt doorverwezen naar uw huisarts of specialist, waarbij u een rapportage meekrijgt van alle bevindingen. Het functieonderzoek richt zich op alle spieren in het hals,- nek, schouder,- en borstkasgebied.

Het resultaat van dit onderzoek is bepalend voor de te kiezen behandeling: Vaak zijn zeer verkorte en aangespannen spieren op de borstkas en in het okselgebied verantwoordelijk voor het beknellen van de zenuwbundel die de klachten veroorzaakt. Verder zijn ademhalingsspieren op,- en aan de zijkanten van de ribben net als de spieren langs het borstbeen verkort- en verzuurd waardoor deze pijnklachten geven.

Globusgevoel

De behandeling richt zich op het behandelen van alle spieren op,- en rond de borstkas die betrokken zijn bij het mechanisme dat de beknellingen veroorzaakt. Hierdoor wordt de spierspanning verlaagd, waardoor de druk op de onderliggende zenuwbundel vermindert en klachten afnemen. Daarnaast worden houdingsadviezen gegeven. Naast het behandelen door middel van bindweefselmassage wordt veel informatie gegeven over de mogelijke ontstaanswijze van de klachten.

Verder wordt u geleerd om door middel van zelfmassage de aangespannen spieren te behandelen en door het aanleren van eenvoudige bewegingsoefeningen de afvalstoffen te laten afvoeren. Deze methode om via zelfmassage en oefeningen dit klachtenpatroon te verminderen is een vrij technische anatomische aanpak, gericht om u het mechanisme dat uw klachten veroorzaakt, te leren beïnvloeden.

Meer informatie

U bent bij Praktijk Proximaal aan het juiste adres voor een goed en gedegen onderzoek met een concreet behandelplan en dito doelstelling. Samenwerking en communicatie met uw huisarts, specialist, Fysiotherapeut of Chiropractor is vanzelfsprekend.  Voor meer informatie kunt u een afspraak maken of bellen op het telefonisch spreekuur.

Maak direct een afspraak voor specifieke informatie over het Globusgevoel