Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Stuitbeenbehandeling

Ik heb pijn aan mijn stuitje! En dan???????

Het staartbeentje of stuitbeen is het laatste deel van de wervelkolom en is een wel heel kwetsbare of gevoelige plek! Vaak ontstaat pijn aan het stuitje door een trauma; denk bijvoorbeeld aan een val
van een traptrede, een sportongeluk bij voetbal, handbal, fietsen of skateboarden. Daarnaast is een bekende oorzaak het langdurig met je volle gewicht leunen op het stuitbeen, of het hebben van een erg hoge spanning in bekkenbodemspieren. In veel gevallen is het simpelweg de tijd geven, de oplossing om pijn aan het stuitje te doen genezen.

Het staartbeen zelf bestaat uit een aantal werveltjes dat met elkaar is vergroeid. Zenuwen zowel aan de binnen- en buitenzijde er doorheen. Aan de linker-, rechter- en onderzijde (anus) van het stuitje lopen allerlei banden, spiertjes en veel zenuwen die invloed uitoefenen op het naar binnen kantelen van het stuitbeen. Daarnaast bevindt zich een botvlies rondom de botachtige wervelstructuren dat bij druk of rek geïrriteerd kan raken of zelfs kan gaan ontsteken, dat alles met hevige pijn tot gevolg! Kortom: Bij een val, een slechte lichaamshouding, hoge spanning van bekkenbodemspieren of verrekking van spieren rond de heupen en billen ontstaat in dit gebied pijn. Tevens kunnen uitstralingspijnen ontstaan in het beenIndien er daarnaast ook nog sprake is van een verstoorde stoelgang (obstipatie), wordt hierdoor de pijn verhevigd tijdens het persen op het toilet.

De behandeling

Gestart wordt met het in kaart brengen van de pijnklachten door gedetailleerd uit te vragen wanneer deze te waarnemen zijn. Indien een breuk van het stuitje wordt vermoed, wordt niet behandeld.

Zodra een breuk is uitgesloten wordt gestart met het functieonderzoek van het bekken. Onderzocht worden de spieren en banden van het heupgewricht, rondom het heiligbeen en het staartbeentje zelf. Gericht wordt gekeken welke structuren overbelast, verkrampt zijn of geblesseerd zijn.

Tijdens de behandeling worden de spiertjes, banden en pezen in de bilspleet en rond stuitje en anus behandeld. De behandeling vindt dus plaats ìn de bilspleet, precies op de pijnlijke plek! Doordat er tijdens het behandelen veel spier- en peesrekkingen worden uitgevoerd, is vaak direct verlichting van de klachten merkbaar. Tijdens het behandelen gaat veel aandacht uit naar hygiëne. U wordt uitsluitend behandeld met handschoenen aan en het te behandelen gebied wordt voor- en na de behandeling ontsmet met huidvriendelijk ontsmettingsmiddel.

Communicatie over het behandelen in dit gebied is belangrijk! Vandaar dat voorafgaand behandeling gedetailleerd wordt doorgesproken, en op een drie dimensionaal model van het bekken wordt voorgedaan. U heeft dus alle gelegenheid om vooraf vragen te stellen. Voordat er gestart wordt, kunt u het toestemmingsformulier ondertekenen. Hierop schrijft u handgeschreven en met pen, in uw eigen handschrift, dat u toestemming geeft zich in dat gebied aan te laten raken en te behandelen. Na afloop wordt de behandeling geëvalueerd . Uw ervaring kunt u kwijt op het hetzelfde formulier.

Wilt u meer informatie over de behandeling? Lees de dan ervaringsverhalen of bel even met het secretariaat. U wordt dan op het telefonisch spreekuur teruggebeld.