Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Stageverslag Charmaine den Hollander

Inleiding

Ik ben Charmaine den Hollander en ben 4e jaar student op de opleiding Sport en Bewegen. Tijdens mijn opleiding kon ik de 1-jarige sportmassage opleiding volgen. Ik ben zeer geïnteresseerd in het menselijk lichaam en dus heb ik hier dan ook voor de 100% voor gekozen.

Tijdens deze opleiding ging ik stage lopen bij een voetbalclub. Echter haalde ik daar niet het beoogde leerresultaat uit. Daarom ging ik naar mijn docent Sportmassage en gaf aan meer te willen leren op een stageadres. Mijn docent kon Nick van haar werkzaamheden als examinator bij ACE. Ze heeft mij bij hem geïntroduceerd.

Alvorens ik mee mocht lopen bij Nick kregen wij tijdens de opleiding een gastles van Nick. Een zeer interessante les die verder ging dan de basis die ik tijdens de opleiding heb geleerd. Ik mocht zelf aan de lijve ondervinden hoe Nick te werk doordat ik behandeld werd als voorbeeld voor de klas.

Stage

Nick is een zeer enthousiaste sportmasseur die zijn beroep met passie uitoefent. Ik voelde mij vereerd dat ik stage mocht komen lopen. In onderstaand verslag kunt u lezen wat mij is opgevallen en wat ik heb mogen leren.

Communicatie

Nick begroet de cliënt en heet hem of haar welkom. Nick maakt rapour met de cliënt zodat er een gesprek begonnen kan worden. Dit gesprek noemen we in sportmassagetermen de Anamnese. Nick vraagt wat hij voor de cliënt kan betekenen deze behandeling. Na de behandeling word hier op terug gekomen.

Tijdens de anamnese laat Nick de cliënt verhaal doen over zijn of haar klachten. Tijdens dit verhaal valt Nick gauw op wat essentieel is. Zo kan een cliënt aangeven dat hij of zij in de schouder- nekstreek stekende pijn heeft. Zo filtert Nick het woord ‘stekende’ eruit en vraagt hier op door om zoveel mogelijk te weten te komen ten baten van de behandeling.

Feedback (bij nieuwe intakes)

Nick geeft feedback op een duidelijke, rustige en begrijpelijke manier. Nick verteld wat hij ziet of voelt, controleert dit door middel van een controlevraag en geeft vervolgens tips om de cliënt hier op te attenderen en anders mee om te laten gaan. Zo kan het zijn dat een cliënt veel last heeft van verzuurde spieren. Nick vraagt dan hoeveel de cliënt drinkt. Als dit weinig is naar verhouding voor het lichaam geeft Nick de tip om bijvoorbeeld minimaal 3 liter te gaan drinken. Een volgende keer zal Nick controleren (controlevraag) of de cliënt inderdaad meer is gaan drinken. Zo ja, hartstikke goed! Zo nee, Nick zal de cliënt niet gaan pushen maar wel een tip geven wat in het systeem van de cliënt past om toch meer vocht tot zich te nemen.

Inspectie

Na de Anamnese vervolgt Nick met de Inspectie. Hierbij ontkleed (tot het ondergoed) de cliënt zich achter een kamerscherm wat een veilig gevoel geeft. Vervolgens vraagt Nick of de cliënt voor een scherm met verticale en horizontale lijnen wilt gaan staan. Ook vraagt Nick of hij naar het lichaam mag kijken.

Vervolgens gaat Nick heel efficiënt te werk. Nick verteld hardop wat hij ziet en koppelt dit aan eventuele klachten die de cliënt ondervind. Vervolgens controleert Nick of de cliënt die klacht inderdaad ondervind. In mijn stage uren had Nick het altijd bij het goed eind.

Functieonderzoek

Als er pijn uit een gewricht komt zal Nick ook nog een functieonderzoek verrichten. Nick gaat heel duidelijk, doelgericht en efficiënt aan het werk. Met korte en gerichte aanwijzingen neemt hij de cliënt mee in het onderzoek.

Ook is er dan nog een eventuele bandentest en spierlengtetest die uitgevoerd zal worden. Dit alles om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het lichaam van de cliënt.

Conclusie

Uit de anamnese, inspectie en het functieonderzoek kan Nick een conclusie trekken. Deze deelt hij met de cliënt op een voor de cliënt begrijpelijke manier.

Behandelplan

Met behulp van de conclusie stelt Nick een behandelplan op. Ook deze deelt hij met de cliënt en vraagt of hij of zij dat goed vind. Het behandelplan is compleet alle klachten zullen behandeld worden.

Sportmassage

De sportmassages van Nick kan ik benoemen met 5 sleutelwoorden, namelijk: Specifiek, diep, intensief, geheel, onderhoudend. Nick pakt precies die spieren die het nodig hebben. De massage is diep, dat wil zeggen dat Nick verder kijkt dan de oppervlakkige spieren van het lichaam. Hij legt een arm in een bepaalde positie waardoor hij een spier onder het schouderblad kan pakken.

Bij deze sportmassage zal je niet in slaap vallen. Het is gevoelig en soms zelfs pijnlijk maar dat is dan ook nodig om de algehele spierconditie te verbeteren.

Onderhoudend is deze sportmassage omdat het, het lichaam activeert zichzelf te herstellen door reacties van strijkingen en knedingen.

Succesvol

Aan het eind van de behandeling controleert Nick de spieren op soepelheid. Nick vraagt de cliënt de spieren zelf ook te controleren. Vervolgens komt de vraag of Nick heeft voldaan aan de allereerste vraag: ´Als je straks de deur uitloopt wat wil je dan ervaren? En is dat nu het geval?´

Conclusie

Veel mensen hebben baad bij de behandelingen van Nick. Dit komt omdat Nick de kern van het probleem aanpakt. Nick is specifiek in het behandelen van de klachten. Hij masseert specifiek, diep en intensief. Nick pakt het geheel aan en doet geen half werk. Nick is een schakel in het onderhoud van het lichaam van de cliënt. Een bijzondere werkwijze aangezien een ieder die bij Nick komt tevreden de deur uit loopt. Maar is dit wel bijzonder of schieten andere behandelaars simpelweg tekort?

Leerresultaat

Ik ben dankbaar dat ik bij Nick stage heb mogen lopen. Ik heb veel geleerd en dit neem ik mee in mijn rugzakje. Ik weet nu dat ik de anatomie nog meer eigen wil gaan maken om cliënten nog beter van dienst te kunnen zijn. Ook wil ik mij gaan specialiseren op een bepaald gebied en niet een sportmasseur worden die alleen de grote oppervlakkige spieren masseert. Ik wil echt wat betekenen voor de cliënt en optimaal behandelresultaat boeken.

Nick, mag ik u bedanken. U heeft mij geïnspireerd en nog enthousiaster gemaakt dan ik al was.