Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Stageverslag Corrien Rutges Opleiding Sportmassage Opleiding 1-jarige opleiding sportmassage

Ervaring

Nick behandelt mij al jaren voor diverse klachten. Voorafgaand aan mijn opleiding sportmassage heb ik bewegingstechnologie gestudeerd. Daar is de anatomie en fysiologie van de mens behandeld en tijdens de behandelingen deelden Nick en ik regelmatig de verschillende visies op het menselijk lichaam. Dit vond ik altijd waardevolle aanvullingen op mijn kennis. Omdat ik zeer tevreden ben over de behandelingen van Nick en ik door de jaren heen veel van hem heb geleerd, wilde ik graag bij Nick stage lopen.

Stage

Voor de opleiding sportmassage hoeft maar 1 dagdeel stage gelopen te worden. Nick gaf aan dat zijn ervaring is dat dit vaak te veel achter elkaar wordt. Om deze reden hebben we de stage opgeknipt in twee delen. Dit was zeker een goede keus. Na twee cliënten liep mijn hoofd aardig over van kennis.
Nick is tevens docent. Hij vertelt graag over zijn vak en weet de inhoudelijke kennis ook over te brengen. Tijdens de stage blijkt dat er altijd een verschil is tussen de theorie en de praktijk. En dat er ook verschil is tussen de verschillende opleidingsinstituten. Een grote motivatie om na de opleiding gretig gebruik te willen maken van nascholing en aanvullende cursussen.

Evaluatie

Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage bij Nick. Van iets praktisch (zorg voor schone handdoeken voor het geval een cliënt ze vergeet) tot heel specifieke leeraspecten.

Een greep uit de leerpunten (een aantal voert te ver voor dit verslag):
Het viel me op dat Nick tijdens de intake vraagt naar het eetpatroon van cliënt. Dit is me tijdens de opleiding niet geleerd. Nick vertelt desgevraagd dat dit veel informatie geeft over het functioneren van iemands lichaam. Tijdens twee intakes, met twee totaal verschillende eetpatronen, bleken de klachten mede verklaarbaar uit het eetpatroon.

Tijdens de intake wil Nick weten wat de cliënt wil dat er verbeterd is na zijn behandeling. Na de behandeling gaat hij na of dit ook het geval is.
Tijdens de stage werd bevestigd dat het zeer belangrijk is om de cliënt en zijn klachten serieus te nemen tijdens de intake en het vervolg van de behandeling. Dit is een aspect waar Nick goed in is. Hij is duidelijk en direct in de communicatie en hij vraagt door als iets niet duidelijk is.

Tijdens de onderzoeken gebruikt Nick aanvullende tests waarmee specifieke spieren getest worden. Deze zijn in de opleiding niet behandeld.

Tijdens de massage vraagt Nick niet alleen aan cliënt of de intensiteit van de massage goed is. Maar hij let ook op hoe het lichaam reageert om de intensiteit van de massage te bepalen. Hij let hierbij op het aanspannen van spieren, bewegen van handen of benen, de kleuring van hals, nek, schouders en oren. Een van de cliënten gaf aan dat de massage nog wel wat intensiever mag, maar op basis van bovengenoemde tekenen, koos Nick ervoor dit niet te doen.

Fysiotherapeuten masseren anno 2012 niet of nauwelijks meer. Veel mensen met klachten die ook behandeld worden door een fysiotherapeut hebben hier wel degelijk behoefte aan. Het kan de spierspanning en dus pijnklachten fors verminderen. Dit is een belangrijke aanvulling op de fysiotherapeutische behandeling.