Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Migraine

Migraine is een complexe- en specifiek soort hoofdpijnaanval welke zich kenmerkt door een eenzijdige en zeer hevige hoofdpijn. De migraine-aanval begint vaak met het waarnemen van lichte storingen in een of meerdere zintuiglijke gebieden zoals het trillen van een gedeelte van het blikveld, het irriteren van een plekje op de huid in het gelaat, het bemerken van een storing in het gehoor of het waarnemen van een metaalachtige smaak in de mond en misselijkheid. Na verloop van tijd wordt de hoofdpijn snel heviger en deze mondt uit in migraine. Dit kan vaak 12 tot 24 uur duren.

Onze aanpak start met het in kaart brengen van de wijze waarop een hoofdpijnaanval zich opbouwt. Hierbij wordt een aantal zaken geïnventariseerd: de voortekenen van de migraine, het onderscheiden tussen “gewone” hoofdpijn en een migraineaanval. Daarnaast wordt er gekeken naar de medicatie die u gebruikt en de momenten waarop u deze inneemt.

migraine

In onze praktijk in Gouda kunnen vrijwel alle soorten hoofdpijn of migraine worden behandeld, inclusief oestrogeengerelateerde migraineklachten. Dit zijn migraineaanvallen die plaats vinden gedurende de menstruatieperiode. Indien nodig wordt overleg gepleegd met de huisarts of het hoofdpijncentrum.

Migraine

De behandeling richt zich op het in kaart brengen van de systemen die de migraineaanval doen versterken als: verzuring van de spieren, verminderde doorbloeding, verslechterde oppervlakkige ademhaling en stress. U wordt liggend behandeld waarbij uw hoofd zich hoger bevindt dan uw onderlichaam. Hierdoor wordt elke vorm van druk op het hoofd vermeden.

De behandeling richt zich met name op het behandelen van de onwillekeurige spiergroepen. Deze specifieke groep spieren is verantwoordelijk voor het opbouwen van de bijzonder hoge spierspanningen in schouders, nek, hals, hoofd en ademhalingsspieren op de borstkas. Bindweefselketens die schouders en nek opgetrokken en naar voren fixeren, worden vrijgemaakt.

De behandeling is bij zeer veel migrainepatiënten succesvol. Na elke behandeling wordt geëvalueerd wat de resultaten van de behandeling zijn geweest. Het bijsturen en “finetunen” van het behandelplan resulteert vaak in het succesvol voorkomen van een volgende migraineaanval!

Vaardig

Dit tweede gedeelte van de behandeling is minstens net zo belangrijk als de behandeling zelf! U leert de signalen voorafgaand aan de migraine-aanval herkennen en u ontwikkelt scenario’s om deze te kunnen bestrijden waardoor de migraine uitblijft. Het doel is om vaardig te worden zodat u zelf, op elk moment van de dag, zo veel mogelijk invloed kunt uitoefenen op uw hoofdpijn,- en migraineklachten door aanpassingen van eet,- slaap,- en beweegpatroon. “Vaardig worden” betekent dat u aan de slag gaat met de 5 W’s:

  1. Wat voor soort hoofdpijn heb ik: gewone hoofdpijn of de voortekenen van een migraine-aanval?
  2. Welke symptomen kan ik voelen voorafgaand aan een migraine-aanval?
  3. Welk symptoom bestrijd ik meteen?
  4. Welk stappenplan gebruik ik?
  5. Welke medicatie is van toepassing?

Let op: Cliënten met Clusterhoofdpijnen kunnen niet in onze praktijk worden behandeld. Voorafgaand aan uw bezoek wordt u verzocht contact op te nemen op het telefonisch spreekuur.