Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Tandenknarsen

Tandenknarsen/bruxisme is een veel voorkomend fenomeen, waar bij mensen in hun slaap tandenknarsen en hun kiezen op elkaar klemmen. Er ontstaat een schurend of knarsend geluid. Dit komt door het over elkaar schuiven van de boven- en ondertanden: er worden kaakklemklachten ontwikkeld. Ook zijn er mensen die ’s nachts heel hard en lang hun kaken op elkaar klemmen, wat kan leiden tot te sterke tandslijtage, tand- en beetverschuiving, kaakgewrichtspijn, kaakproblemen en overmatige ontwikkeling van de kaakspieren.

Aanspannen van kaakspieren is slecht voor de tanden en kiezen als er niets aan gedaan wordt. Wilt u weten of u uw kaakspieren aanspant tijdens het slapen? Kijk dan ’s ochtends in de spiegel en steek uw tong uit en laat deze ontspannen hangen. Indien u kiesafdrukken aan de zijkant van uw tong waarneemt, is het zeer waarschijnlijk dat u kaakklemklachten ontwikkeld heeft.

De sterkste spier die het kaakklemmen veroorzaakt is de mm. Maseter. Deze grote kauwspier vormt samen met de kauwspieren op- en rond de spieren aan de zijkant van het gelaat en op de schedel de kauwgroep. Indien deze spieren sterk verzuren door kaakklemmen, zijn zij de veroorzakers van de capuchon-hoofdpijn.

Wij kunnen helpen met het in kaart brengen van de verschillende karakteristieken van het kaakklemmen en een gedetailleerd behandelplan voorstellen. Dit behandelplan omvat naast verschillende soorten massagehandgrepen ook specifieke rekoefeniningen. Door onze behandelingen wordt u vaardig in het herkennen van de verschillende signalen die uw lichaam afgeeft. Daarnaast leert u oefeningen of rekkingen die de kaakklemklachten verminderen. Eventueel kan uw tandarts benaderd worden om een opbeetplaatje te vervaardigen.