Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Tandenknarsen /kaakklemklachten

Tandenknarsen

Praktijk Proximaal richt zich op het behandelen van mensen met kaakklemklachten, waaronder het tandenknarsen, het klemmen van kaken ‘s- nachts en/of overdag, en het behandelen van mensen die door kaakklemmen hoofdpijn ontwikkelen.

De sterkste spier die voornamelijk het kaakklemmen veroorzaakt is de mm. Maseter. Deze grote kauwspier vormt samen met de kauwspieren op- en rond de spieren aan de zijkant van het gelaat en op de schedel de kauwgroep. Indien deze spieren sterk verzuren door kaakklemmen, zijn zij de mede veroorzakers van de capuchon-hoofdpijn.

Naast het doen van een anatomisch functieonderzoek van bovengenoemde gebieden, wordt ook gekeken naar de afdruk van de kiezen aan de zijkanten van de tong. Bij hevig kaakklemmen zijn duidelijke afdrukken zichtbaar, en is dit een aanwijzing van het hebben van te sterk getrainde – en dus verkorte – kaakspieren.

tong 2 tong 1

 

 

 

De behandeling

De behandeling richt zich op het mechanisme dat de grote kaakklemspier doet aanspannen. Onderdeel in deze keten van dit systeem zijn de hoofd-, hals-, nek-, borstkas-, keel,- en de kaakklemspieren. Deze spieren worden als groep of systeem in zijn totaliteit behandeld. Alleen de kaakklemspieren worden in de mond zelf behandeld: In de ruimte tussen de kiezen en de wang wordt door de duim van de behandelaar lichte druk uitgeoefend op de aangespannen kaakspier.

Van buitenaf wordt het kaakgewricht ondersteund waarbij van binnenuit de kaakklemspier op de vier aanhechtingspunten wordt gerekt. Hierdoor wordt deze langer waardoor het klemmen afneemt.  Hygiene is erg belangrijk: de behandeling vindt plaats met blauwe -latexvrije- handschoenen.

Aanspannen van kaakspieren is slecht voor de tanden en kiezen als er niets aan gedaan wordt. Wilt u weten of u uw kaakspieren aanspant tijdens het slapen? Kijk dan ‘s ochtends in de spiegel en steek uw tong uit en laat deze ontspannen hangen. Indien u kiesafdrukken aan de zijkant van uw tong waarneemt, is het zeer waarschijnlijk dat u kaakklemklachten ontwikkeld heeft.

Meer weten? Bel even op het telefonisch spreekuur.