Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Ervaring Chantal (42 jaar)

Mijn naam is Chantal en ik ben 42 jaar. Sinds dat ik mij kan herinneren heb ik te maken met depressiviteit.

Sinds 2004 heb ik daarbij ook te maken met paniek/angstaanvallen. De behandelingen verliepen merendeels via de huisarts. Buiten de gesprekken die ik daar voerde slik ik daarbij ook antidepressiva. In eerste instantie kreeg ik Seroxat voorgeschreven, maar na negatieve publiciteit rondom dit merk ben ik overgegaan naar Efexor/ Venlafaxine. In eerste instantie werd er gekeken naar aantoonbare redenen waarom ik in de put raakte en meestal waren die er ook wel. Maar na een aantal jaar en geen vuiltje aan de lucht te hebben stortte ik toch weer in, dus er werd geconstateerd dat er sprake is van een hormonaal tekort. Mijn serotonine huishouding werkt niet optimaal en het “gelukshormoon” liet het dus ook menig keer af weten.

Buiten dat ik de nodige psychische klachten had, kwamen er ook lichamelijke ongemakken om de hoek kijken. Dit waren vooral rugklachten. Maar op dat moment was ik mij er totaal niet van bewust dat dit met elkaar te maken kon hebben. Dus van fysiotherapie, manuele therapie, mensendieck therapie tot psychosomatische therapie en bijna overal geweest. Nu moet ik zeggen dat zij mij wel geholpen hebben alleen was het allemaal van tijdelijke aard.

Ze hielpen mij achteraf gezien, het probleem tijdelijk aan te pakken maar er werd niet naar de oorzaak gekeken ben ik nu achter.

Ook als ik lichamelijk klachten kreeg, ging ik het meteen op een terugval wijten. Ik dacht meteen van “ik neem (weer) teveel hooi op mijn vork” en laste als het echt teveel werd een totale time-out in. Dit hielp dan voor even, maar vervolgens na een poosje kwamen de ongemakken terug. Die time-out maakte mij ook niet gelukkig en in de acceptatie was er ook dan ook vaak niet.

Als mijn lichamelijke klachten weer de kop op doken, zorgde dat ook ervoor dat ik paniekaanvallen kreeg en daardoor werd ik heel onzeker en ging soms bepaalde situaties uit de weg om zo’n vermeende aanval te voorkomen (angst voor de angst) wat mij daarop weer ongelukkig maakte. Ik raakte in een cirkel die ik met moeite zelf kon doorbreken. Gelukkig heb ik een partner die mij goed begrijpt en daar altijd in heeft gesteund.

Vorig jaar leek er weer zoals gewoonlijk niets aan de hand maar tijdens het uitvoeren van mijn hobby (fotograferen) kreeg ik vanuit het niets een angstaanval. Ik kreeg het benauwd en het leek erop flauw te gaan vallen. Mijn gedachte ging dan ook uit naar het idee van “ik krijg het aan mijn hart”. Op dat moment was Nick Houdijk in de buurt en die heeft mij gekalmeerd en gerust gesteld.Hij heeft in het kort mijn verhaal aangehoord en gezorgd dat de aanval wegebde.

Hij vertelde mij dat hij een praktijk had en mij wilde helpen met het aanpakken van mijn klachten. Na een tijdje daarover te hebben gedacht en te hebben gekeken op de site, heb ik contact met hem opgenomen. Ik heb een afspraak gemaakt voor een intakegesprek en daarop volgend diverse behandelingen. Die bestonden uit een gesprek in combinatie met massage.

Er worden diverse aspecten bekeken zoals houding, voedingspatroon en ademhaling. Nu blijkt in de praktijk dat mijn klachten niet altijd van het psychische vlak, maar ook van het lichamelijke vlak afkomen. In de gesprekken bekijken we wat voor klachten er eventueel aanwezig zijn en hoe die klachten zouden kunnen komen.

Toen ik bij Nick aanklopte had ik last van een pijnlijke borstkas en arm met een tintelende wijsvinger en duim. Ook was ik duizelig en dat was voor mij erg angstig. Toen ik tijdens deze eerste afspraak werd geobserveerd bleek dus ook de stand van mijn schouders / nek en ademhaling een grote boosdoener te zijn van mijn klachten. De spieren in mijn bovenlijf waren daardoor zo verkrampt en verzuurd dat ik pijn daardoor kreeg en de boel werd afgekneld.

Na het gesprek heeft Nick deze spieren dan ook aangepakt met een massage. En ik moet zeggen dit was een ervaring die ik nog nooit had meegemaakt. Ik had het gevoel dat het echt werd aangepakt. Nu blijkt ook dat de uitleg die Nick mij geeft over de spieren en het menselijke lichaam, mij inzicht geeft waarom de klachten en de pijn in mijn lichaam ontstaat. Door deze uitleg ben ik een stuk rustiger geworden in mijn hoofd als de angst/paniek zich de kop weer op steekt.

Nu ben ik ongeveer 5 keer behandeld en moet zeggen dat ik nu het gevoel heb een stuk sterker in mijn schoenen te staan en de klachten aankan zonder er meteen het ergste van te denken. Hij heeft ervoor gezorgd dat ik nu niet meteen het ergste denk maar alle mogelijkheden bekijk en ga uitsluiten wat het zou kunnen zijn. En dat ik voor het uitsluiten van oorzaken niet alleen bij hem maar ook eventueel een bezoek aan de huisarts moet brengen, vind ik ook geruststellend. Het is een combi van behandelen, medisch onderzoek en zelfkennis waar ik mee geholpen blijk te zijn.

Ik ben hiervoor Nick erg dankbaar en heeft hij mij enorm geholpen. Vooral de uitleg over het ontstaan en de oorzaak van de klachten is erg goed en geruststellend geweest. Met het delen van mijn verhaal (waar men vaak niet mee te koop loopt) hoop ik anderen te kunnen helpen en laten inzien dat je niet alleen bent. Maar, ook al zijn er vele lotgenoten, de eerste stap naar een oplossing moet je nog steeds zelf nemen!

Lees ook de andere gerelateerde ervaringen van onze cliënten.

  • Ervaring kaakklemklachten Marcella (57)

      Ik kwam bij Nick vanwege kaak-klachten. Tien jaar geleden blokkeerde mijn kaak voor de eerste keer bij het afbijten van een appel, de discus van het kaakgewricht was naar voren geschoven. Ik kon mijn mond daardoor bijna niet openen en niet kauwen. Dit was het begin van een traject wat zich zes jaar later […]

    Lees de gehele ervaring
  • Ervaring Lonneke (35 jaar)

    Al bijna 20jaar loop ik met pijnklachten in mijn nek en bovenrug met veel hoofdpijn. Na omzwervingen met allerlei therapieën als fysio, cesar en pijntrajecten gericht op chronische pijn ben ik via mijn Chiropractor bij Proximaal beland. De verwijzing was voor dieptemassage om zeer hoge spierspanning te verminderen   Nick heeft me uitgebreid onderzocht, zowel […]

    Lees de gehele ervaring