Bel voor meer informatie: 0182 - 602721 Afspraak maken

tel: 0182 - 602721 Afspraak maken

Fybromialgie

Fibromyalgie, ook wel weke delen- reuma genaamd, is een reumatische aandoening. Vaak wordt deze aandoening pas na lang en intensief bezoek aan doktoren en specialisten erkend. De uiteindelijke diagnose kan alleen door een reumatoloog worden gesteld. De aandoening kenmerkt zich door pijn in het bewegingsapparaat en is meestal van chronische aard. De pijn bevindt zich niet alleen spieren, maar ook in de gewrichten, aanhechtingen en pezen in het hele lichaam.

Deze pijn wordt door veel patiënten beschreven als een heftige en langdurige vorm van spierpijn, die men ook voelt bij een zware griep. In tegenstelling tot mensen met een zware griep ervaren Fibromyalgie-patiënten dit bijna dagelijks. De pijn komt voornamelijk voor in de gebieden van de nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten, en de rug. Vaak hebben fibromyalgiepatiënten nog andere klachten op de gebieden van spijsvertering, stofwisseling en stoelgang.

fybromialgie

Er bestaat geen echte universele standaardbehandeling voor verlichting van pijnklachten bij fibromyalgiepatiënten. Daarom wordt voorafgaand aan een behandeltraject in het intaketraject uitgebreid geinventariseerd hoe en op welke momenten de verschillende soorten pijn worden ervaren, en de plekken waar deze het meest voelbaar zijn. Daarnaast wordt geinventariseerd hoe het eetpatroon is en de aard hiervan, hoe veel men beweegt en welke medicatie gebruikt wordt.

Belangrijk om te weten is dat fibromyalgie een aandoening is die vooralsnog niet met medicatie te behandelen is. Daarom is onze behandeling er op gericht om zoveel mogelijk positief het lichaam te beïnvloeden. Er wordt ingezoomd op voeding, vochtinnname, stofwisseling en bewegelijkheid zonder veel belastbaarheid.

Een behandeling bestaat daarom altijd uit twee delen:

Massage

Fibromyalgiepatiënten ervaren vaak pijnklachten in het dieper gelegen spier- en bewegingsapparaat. De massagebehandeling is daarom gericht op het stimuleren van het “afvalstoffen-afvoer-systeem” waardoor verhoogde concentraties melkzuur worden verwijderd. De massage is gericht op vastzittende structuren en zorgt uiteindelijk voor soepelheid, ontspanning en warmte in verstijfde structuren.

Vaardig

Dit tweede gedeelte van de behandeling is minstens net zo belangrijk als de massage! U leert de signalen van de fibromyalgieklachten herkennen en u ontwikkelt scenario’s om deze te kunnen verminderen. Het doel is om vaardig te worden zodat u zelf, op elk moment van de dag, zo veel mogelijk invloed kunt uitoefenen op uw pijnklachten door aanpassingen in eet,- slaap,- en beweegpatroon. “Vaardig worden” betekent dat u aan de slag gaat met de 5 W’s:

  1. Wat is er aan de hand?
  2. Welke klachten herken ik?
  3. Welk scenario kan ik gaan gebruiken om de klacht te verminderen?
  4. Welk stappenplan gebruik ik?
  5. Welke stap zet ik als eerste?

De behandeling start met het opstellen van een behandelplan waarin de persoonlijke doelstellingen worden geformuleerd. Er vindt altijd een functieonderzoek en observatie plaats.